Cover Image

Voltov sorodnik in njegov idrijski lekarnar (Ob 270-letnici Voltovega rojstva)

Stanislav Južnič

Abstract


Izjemno priljubljenost pa tudi razmeroma hitro uporabo zgodnjih Voltovih izumov v Ljubljani, Idriji in Gradcu pripisujemo vplivu Voltovega sorodnika Franca Janeza grofa Inzaghija, ki je vodil idrijski rudnik med letoma 1764–1791. Prvič objavljamo rodovne povezave družin Inzaghi in Volta in poudarjamo, da je že praded Franca Janeza Inzaghija in Volte, Abondio Maria Inzaghi, dobro desetletje uspešno vodil idrijski rudnik. Franc Janez Inzaghi je plačal natis ljubljanskih izpitnih tez o kemijskih in sorodnih vedah privezanih v knjigo tedanjega Voltovega vzornika, torinskega profesorja Beccarije. Teze so bile spisane v slogu Boškovićevih kemijskih prepričanj, ki jim je Volta ostal zvest vse življenje. Voltove zgodnje raziskave plinov na tedaj habsburških šolah v Comu in Pavii je njegov sorodnik Inzaghi priredil v prid večje varnosti v sicer zadušljivih idrijskih jarkih. Voltove kemijske ideje je uporabil za prečiščevanje idrijskega živega srebra in proizvodnjo sekundarnih produktov, kot je bila cinobrska rdeča barva vermillon v novi tovarni cinobra na desnem bregu Idrijce leta 1785. Voltov elektrofor za večkratno električno polnjenje in Voltova pištola-eudiometer za merjenje kvalitete zraka sta izjemno hitro dopolnili zbirko ljubljanskega visokošolskega fizikalno-kemijskega kabineta. Inzaghi je ostal z Volto v stiku tudi po svoji vrnitvi v Gradec, še posebno ob Voltovi poroki leta 1794.
Inzaghijev lekarnar je bil prvovrsten češki kemik Ernest Freyer, ki je delal v Ljubljani od 1751 do 1753 in postavil na noge idrijsko apoteko med oktobrom 1754 in letom 1795. Freyer je uporabljal domače živo srebro za pripravo svojih zdravil in amalgamov dolgo predno je John Frederic Daniell (*1790; †1845) izumil svojo Voltno celico za okoli 1.1 voltov ter med prvimi izkoristil živo srebrni amalgam s cinkom za zmanjšanje korozije anod v uskladiščenih baterijah.

Keywords


Abondio Maria Inzaghi; Franc Janez grof Inzaghi; Ernest Freyer; Alessandro Volta; Idrija; Ljubljana; Gradec; Pavia; zgodovina kemijskih tehnologij

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.